Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Alustan ja/tai työkalujen valinta

Valitsen kurssin alustaksi Wikispaces wikin . Se on tuttu ja turvallinen valinta, koska tutustuin siihen jo syksyn 2009 Virtuaaliset oppimisympäristöt -kurssilla. Wikispaces wiki on helppokäyttöinen, helposti rekisteröitävissä ja nopeasti omaksuttavissa. Koska Wikispaces wikin toimintalogiikka on minulle jo tuttu, tekninen toteutus käy wikiin suht ketterästi.

Tutustuin kyllä muutamaan muuhunkin tarjolla olevaan ilmaiseen wiki -palveluun. Toinen kokeilemani (Zoho) vaikutti mielestäni hieman liian sekavalta. Lisäksi siinä oli mielestäni erilaisia toimintoja ihan liikaa. Toiseen tutustumaani (wikidot) taas en päässyt rekisteröitymään, koska se ei jostain syystä hyväksynyt käyttämääni hotmail -sähköpostiosoitetta. Se olisi esittelysivujen perusteella vaikuttanut varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Wikispaces wikissä sivulle voidaan lisätä tekstiä, kuvia, linkkejä, erikoismerkkejä tai koodia, upottaa videoita, audiota, kalentereita, taulukoita, dokumentteja, kyselyitä, RSS -syötettä, chattejä, diaesityksiä, karttoja, kirjanmerkkejä tai muuta HTML:ää muista palveluista tai upottaa joitakin Wikispacesin omia vekottimia. Sisältö voi siis olla varsin monipuolista. Sivun sisällön muokkaus on helppoa WYSIWYG-editorin ansiosta. Tekstinkäsittelyohjelmasta kopioidut tekstit saa liitettyä wikiin muotoiluineen. Sisältöön voi rakentaa linkityksiä sivujen välille.

Käytettävyyden suhteen Wikispaces wikissä ei ollut mielestäni sen suurempia puutteita ja kehittäjien mukaan Wikispaces wikien pitäisi toimia nopeasti ilman ongelmia myös suurilla käyttäjämäärillä. Wikin käyttäjien määrää ei ole millään tavalla Wikispaces wikissä rajoitettu. Kurssin vetäjä voi esim. lähettää opiskelijoille kutsun wikiin liittymiseksi. Tähän kutsuun voidaan yhdellä kertaa listata 100 sähköpostiosoitetta. Vaihtoehtoisesti kurssin vetäjä voi myös pyytää opiskelijoita lähettämään liittymispyynnön wikiin. Käyttäjien määrän suhteen Wikispaces wiki siis skaalautuu hyvin tarpeisiin. Skaalautuvuuden suhteen ongelmia saattaa tuottaa tallennustila, jota on ilmaisessa versiossa 2 GB. 

Wikispaces wikin sivut saa ulos sekä printattavassa muodossa että pdf-muodossa. Wikin sivun wikitext koodin saa myös näkyviin ja sen pystyy copy/pastella ottamaan talteen vaikkapa esim. tekstieditoriin. Wikispaces wikin notaatio tosin ei käy yksiin esimerkiksi tämän Confluence wikin notaatioon kanssa, joten sinänsä kannattaa ehkä mieluummin ottaa sivun sisältö talteen copy/pastella johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan, jolloin saadaan talteen myös tekstin muotoilut. Wikispaces wikstä Manage Wiki ja edelleen valiten Exports voi wikin sisällöstä muodostaa .zip tai .tgz paketin. Sivun sisällöt pakettiin voi valita HTML-, WikiText tai PDF -muodossa. Itse aion kuitenkin säilyttää sivujen sisällöt toistaiseksi tekstikäsittelyohjelmassa. Tarpeen vaatiessa voidaan kuitenkin ottaa myös paketti sivujen sisällöstä varmuuden vuoksi talteen.

Olen testannut Wikispaces wikiä eri selaimissa ja kahdessa eri käyttöjärjestelmässä, eikä ongelmia ole ainakaan toistaiseksi esiintynyt. Wikispaces wiki toimii esimerkiksi hyvin 1 Mbit yhteyden "mokkulalla". 

Ilmaisen version Google -mainokset saattavat häiritä ja luoda ylimääräistä ärsyketulvaa, mutta esim. Firefox -selaimen Adblock lisäosalla pystyy suodattamaan pois Wikispaces wiki -tilaan tuleva Google -mainokset.

Tarvittaessa voidaan valita muitakin sosiaalisen median työkaluja. Kurssin ajankohtaiseen tiedottamiseen voisi hyödyntää Twitter -palvelua, kuten syksyn 2009 Virtuaaliset oppimisympäristöt -kurssilla tein. Twitter -palvelusta ajankohtaiset asiat upotetaan RSS -syötteenä myös Wikispaces wikiin osioon Ajankohtaista.

Itse tuotetaan muutamia ruutukaappausvideoita. Esim. opastusta wikin käyttöön sekä osioon Johdanto lyhyt video yrityksen perustamisen vaiheista. Ruutukaappausvideot toteutetaan Wink -ohjelmalla. Nämä ruutukaappausvideot ovat flash -muotoisia. Ne voisi upottaa Wikispace wikiin, mutta kuvan laatu heikkenee melkoisesti. Tämänpä vuoksi flash -muotoiset videot ja Wink -ohjelman luomat html -tiedostot siirretään ensin verkkoon. Tässä tapauksessa siirrän ne omaan yliopiston tilaani. Tämän jälkeen videot linkitetään Wikispaces wikiin. Wink -ohjelman luomassa html -tiedostossa on oma toistin videoita varten. Lisäks tulee myös linkityksiä muihin videoihin. Näitä löytyi jonkun verran Ylen opettaja.tv:stä. Näitä ei pysty suoraan upottamaan materiaaliin, koska Ylen opettaja.tv:stä ei löytynyt videolle upotukseen soveltuvaa koodia, mutta ne voi linkittää wikiin. Ylen opettaja.tv:n sivulla on videoita varten toistin.

Huom! Versio 2. Tällä hetkellä toteutuksessa on vain yksi video Ylen opettaja.tv:stä. Myöhemmin, kun kurssia voidaan testata oikeilla opiskelijoilla ja saadaan palautetta esim. siitä kuinka videot toimivat, voidaan videoiden määrää lisätä. Omia tuotettuja videoita on tämän hetkisessä toteutuksessa kaksi. Myös omia videoita voidaan myöhemmin tarpeen mukaan toteuttaa lisää.

Olen myös miettinyt, että kurssimateriaaliin voisi rakentaa jonkinlaisia testejä tai tehtäviä. En valitettavasti onnistunut asentamaan omalle koneelleni Hot Potatoes -ohjelmaa, enkä löytänyt omaan Linux versiooni soveltuvaa vastaavaa ohjelmaa, joten testit ja ristikot täytyy nyt toteuttaa jotenkin toisin. Tässä tapauksessa päädyin siihen, että ristikot ja testit tehdään ensin esim. OpenOfficen ohjelmilla ja muutetaan .pdf-muotoon ja upotetaan sivulle. Sivuille tulee myös ristikoiden ja tehtävien ratkaisut .pdf-muodossa. Nämä testit ja ristikot ym. tehtävät, eivät olleet kurssilla pakollisia tehtäviä, mutta auttoivat opiskelijaa hahmottamaan omaa oppimistaan. Mielestäni testien ym. suhteen tekemäni ratkaisu on tässä tapauksessa riittävä. 

Huom! Versio 2. Erilliset ristikot/testit rajataan tämän hetken toteutuksesta pois. Hyvin suunniteltu, tehty ja perusteltu liiketoimintasuunnitelma vie opiskelijoilta aikaa ja teettää töitä. Lisäksi materiaalissa on muutamia vapaaehtoisia tehtäviä, joten tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että kurssilla on tehtävää riittävästi. Myöhemmin, kun kurssia voidaan testata oikeilla opiskelijoilla ja nähdään minkälaista palautetta saadaan ja kuinka opiskeluprosessi etenee, voidaan tarvittaessa lisätä ristikoita tai testejä. 

Käyttöliittymän suunnittelu

Wikispaces wikin käyttöliittymän ulkoasuun voidaan vaikuttaa valitsemalla jokin valmiista teemoista. Näissä teemoissa navigointi ja sivun asettelu vaihtelevat jonkin verran. Maksullisissa versiossa on mahdollista luoda myös oma teema tai muokata ulkoasua CSS:n avulla, mutta ilmaisessa versiossa joutuu tyytymään valmiisiin teemoihin ja etsimään niistä mielestään parhaan. Teeman valinnan lisäksi sivun värimaailmaa voi halutessaan muuttaa ja sivulle voidaan ladata myös oma "logo" eli GIF-, JPEG- tai PNG-muotoinen kuva.

Itse olen mieltynyt alla vasemman puoleisen kuvan kaltaiseen sivun asetteluun. Siksi etsin valmiista teemoista sellaisen, jonka asettelu on vastaava (alla oikean puoleinen kuva). Tämä asettelu on mielestäni selkeä.

Värimaailmaksi puolestaan ajattelin valita sinisen sävyjä, sillä sinisellä värillä on rauhoittava ja viilentävä vaikutus. Sininen väri saa ihmisen asettumaan ja ajattelemaan kaikessa rauhassa ja karttamaan epäjärjestystä. (Tamminen, 2008)

Valitettavasti osa valikoissa, painikkeissa ja linkeissä olevista teksteistä tulee automaattisesti englannin kielellä. Näihin ei pysty itse vaikuttamaan. Mielestäni ne ovat kuitenkin ymmärrettäviä. Home -sivun nimen pystyy muuttamaan halutessaan kuvaavammaksi. Navigoinnin linkkien tekstit täytyy miettiä tarpeeksi selkeiksi.

Käyttöliittymä tulee olemaan niiltä osin yhtenäinen (ulkoasu ja toiminnot pysyvät samanlaisina kauttaaltaan), kun itse sitä rakentaa, mutta jos käyttäjä käyttää esim. Wikispaces wikin sähköpostia tai wikin ns. Dashboardia, niin tällöin käyttäjä joutuu sivulle, joka ei ole itse rakennetun sivun kanssa ulkoasultaan tai toiminnoiltaan yhtenäinen. Tämä on tietysti pieni miinus, mutta tähänkään ei valitettavasti itse pysty mitenkään vaikuttamaan.  

Navigointi

Vasemman laidan navigointipalstan navigointi ja linkkien tekstit tulevat olemaan seuraavan kaltaisia:

ETUSIVU

AJANKOHTAISTA

OHJEET

 •     Wikin käytön ohje
 •     Opiskelijan opas

MATERIAALIT

 •     Johdanto
 •     Yritysidea
 •     Yritysmuodot
 •     Verotus & Rahoitus
 •     Riskit
 •     Markkinointi
 •     Analysointi

HARJOITUSTYÖT

KESKUSTELUT

 •    Niitä näitä
 •    Kysymyksiä ja kommentteja

Myös materiaalin sisällä on linkitystä, jotta sisältö on silmäiltävää hypertekstimäistä tekstiä. Tämä linkitys rakennetaan sisältösivulle yläreunaan.  Esimerkiksi osiossa Johdanto se on seuraavan kaltainen :

Mitä yrittäminen on? Yrittäjän ominaisuudet  |  Yrityksen perustamisen vaiheetLiiketoimintasuunnitelmamalli

Materiaalin sisäisessä linkityksessä se sivu, jolla opiskelija parhaillaan on, on linkityksessä vahvennettuna ja ilman linkitystä. Linkityksen pohja tehdään valmiiksi jo alustavaan materiaaliin. Näin toteutusvaiheessa tarvitsee enää lisätä vain varsinaiset linkit. Linkit on helppo lisätä, jos sivu on nimetty samalla nimellä, sillä Wikispaces wiki ehdottaa suoraan sivua linkitettäväksi.

Etenemisen suhteen opiskelijalle ei aseteta mitään rajoituksia. Opiskelijan on kuitenkin käytävä läpi kaikki materiaalin osa-alueet ja niiden sisältö linkityksineen, jotta hänen on mahdollista tehdä kurssiin liittyvä harjoitustyö eli liiketoimintasuunnitelma.

Tekninen suunnittelu ja tuotantokäsikirjoitus

Wikispaces wiki

Ohjeita Wikispaces wikin rekisteröintiin ja ohjeita alkuun pääsyyn löydät aikaisemmasta harjoitustyöstäni kohdista Wikispaces wikin perustaminen ja Wikispaces wikin käyttäminen. Aloittavan yrityksen suunnittelu kurssin suunnittelu ja toteutus harjoitustyötäni varten rekisteröin itselleni ilmaisen Wikispaces wikin (http://verkkoharkka.wikispaces.com/

Wiki toimii siis kurssin alustana. Lisäksi wikistä hyödynnetään Wikin sähköpostia sekä wikin keskustelupalstoja.

Harjoitustyössäni hyödynnän Wikispaces wikin ilmaista wikiä. Tämä tarkoittaa sitä, että wikin suhteen tulee olemaan joitakin rajoitteita. Tallennustila on 2 GB ja suurin sallittu ladattavan tiedoston koko on 10 MB, joten mitään kovin valtavia tiedostoja ei wikiin kannata ladata. Tiedostot, joita sivuille aiotaan upottaa tulee siis pyrkiä pitämään mahdollisimman keveinä.

Ilmaiseen wikiin tulee valitettavasti myös Google -mainoksia. Mielestäni nämä mainokset eivät olleet mitenkään liian häiritseviä (liittyivät aiheeseen yrittäjyys) ja ne saa halutessaan suodatettua esim. Firefox -selaimen Adblock lisäosalla. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa käyttämään Firefox -selainta. Kaikki voivat valita mieleisensä selaimen, sillä Wikispaces toimii ainakin kaikilla yleisimmillä selaimilla. Näiden toimivuuden testasin jo aikaisemmassa harjoitustyössäni. Ongelmia saattaa tulla tekstiselainten, ruudunlukijoiden ja ääniselainten kanssa. Näitä en valitettavasti ole päässyt testaamaan.

Wikispaces wikiä perustettaessa kurssin wikin käyttöoikeudeksi määritellään protected. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki näkevät wikin sisällön, mutta vain wikin jäsenet voivat muokata sivun sisältöjä. Maksullisissa vaihtoehdoissa on myös vaihtoehtona private, jolloin vain wikin jäsenet näkevät ja pystyvät muokkaamaan sivujen sisältöä. Harjoitustyössäni hyödynnän kuitenkin ilmaista wikiä, joten joudun tyytymään protected vaihtoehtoon. Tämä, että kaikkien on mahdollista nähdä wikin sisältö, tuo tietysti ongelman sen suhteen, että esiintyvätkö opiskelijat wikissä omilla nimillään vai nimimerkeillään. Suosittelisin tässä tapauksessa, että opiskelijat toimisivat wikissä nimimerkein eli liityttyään wikiin he lähettäisivät kurssin ohjaajalle viestin Wikin sähköpostin avulla, että ovat liittynet wikiin ja kertoisivat ohjaajalle myös nimimerkkinsä. Tästä voisi olla ohjeet kurssin wikin liittymiskutsussa, jonka opettaja lähettää opiskelijoille. Kurssin ohjaaja siis kerää kurssille ilmoittautuneiden sähköpostiosoitteet ja lähettää heille kutsun liittyä wikiin pienen viestin kera.

Huom! Versio 2. Tämän hetken versiossa ei ole luotuna kuin yksi "opiskelija" testimielessä. Jos kurssia joskus oikeasti toteutettaisiin, niin tällöin opettaja/ohjaaja kerää ilmoittautuneiden kurssilaisten sähköpostiosoitteet ja lähettää heille kutsun liittyä wikiin pienen viestin kera.

Kurssimateriaalia varten luodaan uusia sivuja Wikispaces wikiin valitsemalla toiminnoista New Page. Sivulle annetaan kuvaava nimi kohtaan Page Name ja tämän jälkeen painetaan painiketta Create. Uusi sivu aukeaa muokkaustilaan. Sivulle voi liittää OpenOfficen tekstinkäsittelyohjelmalla luodun materiaalin. Myös tekstinkäsittelyohjelmassa asetetut tekstin muotoilut tulevat sivulle. Sivun sisältö tallennetaan WYSIWYG-editorin Save -painikkeella. Takaisin sivua pääsee editoimaan valitsemalla Edit. Tarkoitus on siis, että sisältösuunnitelmassa esitetyt sisällöt kirjoitetaan vielä kertaalleen puhtaaksi tekstinkäsittelyohjelmassa ja tämän jälkeen ne liitetään Wikispaces wikiin. Näin sisällöstä pyritään karsimaan pahimmat kirjoitusvirheet. Sisältösuunnitelmassa on myös esitetty tehtävät. Näiden tehtävien tarkempi kuvaus on pedagogisessa suunnitelmassa. Nämä tehtävät on tarkoitus toteuttaa suunnitelmien mukaan. Tehtävistä ne, jotka ovat pakollisia merkitään punaisella otsikolla Tehtävä: ja ne, jotka ovat vapaaehtoisia merkitään vihreällä otsikolla Tehtävä:.

Huom! Versio2. Pakolliset tehtävät ovat tämän hetkisessä versiossa punaisella otsikolla, mutta lisäksi otsikossa on tähti-merkki lisäerottimena.

Kurssin varsinainen kurssimateriaali lukitaan käyttämällä wikin lukitus ominaisuutta, jolloin kukaan muu kuin wikin organisoija ei voi muuttaa materiaalin sisältöä. Lukitus tapahtuu Page välilehden Permissions kohdasta. Page Permissions sivulla laitetaan valinta kohtaan Locked Only organizers of this wiki can edit this page ja tallennetaan tehty muutos Update -painikkeella. Useampia sivuja kerralla voi lukita valitsemalla Manage Wiki ja edelleen Permissions. Wiki Permissions sivun alareunassa on listaus wikin sivuista. Ruksittamalla ne sivut, jotka haluaa lukita ja painamalla painiketta Lock, saa sivut lukittua. Samalla sivulla voi myös poistaa useamman sivun lukituksen ruksittamalla sivut ja painamalla Unlock -painiketta. Sivun lukituksen voi myös poistaa valitsemalla Page välilehden Permissions ja laittamalla valinnan Page Permissions kohtaan Default. Sivun voi myös lukita ja lukituksen voi poistaa Page välilehden Lock ja Unlock toiminnoilla. Tämä on sivun lukitsemistavoista ehkä nopein.

Tarvittaessa wikiin voidaan määritellä useampiakin organisoijia, esim. tilanteessa jossa kurssilla on useampi vastuuopettaja, näin kurssimateriaalin muokkausoikeudet olisivat useammalla henkilöllä. Käyttäjiä voi merkitä wikin organisoijiksi valitsemalla Manage Wiki ja edelleen Members. Members sivulla on lista wikin jäsenistä. Wikin organisoija voi antaa jäsenelle organisoijan oikeudet ruksittamalla henkilön kohdalle ruksin ja painamalla painiketta Make Organizer. Organisoija voi myös poistaa organisoijan oikeudet ruksittamalla henkilön kohdalle ruksin ja painamalla painiketta Demote to Member. Members sivulla organisoija voi myös poistaa jäseniä ruksittamalla henkilön kohdalle ruksin ja painamalla painiketta Remove. Näin esim. voidaan poistaa häiriköt, jotka on kenties vahingossa hyväksytty wikin jäseniksi pyynnön perusteella. Members sivulla on myös kohta, josta näkee pyynnöt wikiin liitymiseksi. Members sivulla voi myös kutsua yksittäisen henkilön wikiin. Useampia henkilöitä voi kutsua kohdasta Manage Wiki ja edelleen Invite People. Täällä voi kerralla listata sata sähköpostiosoitetta ja laatia kutsuun myös haluamansa lyhyen viestin.   

Myös opiskelijoiden on mahdollista luoda wikiin sivuja. Opiskelijat luovat ainakin yhden sivun wikiin. Tämä sivu on tarkoitettu liiketoimintasuunnitelman rakentamista tai linkittämistä varten. Opiskelijoiden on mahdollista tehdä liiketoimintasuunnitelmansa myös esim. tekstinkäsittelyohjelmalla ja ladata tiedosto wikiin ja linkittää se omalle sivulleen. Lisäksi opiskelijoiden on mahdollista luoda sivu omaan käyttöönsä esim. ideoiden ja ajatusten keräämiseen esseetä varten. Ohjeet sivun luomisesta tuotetaan kohtaan Wikin käytön ohje. Toisaalta uuden sivun luominen on niin yksinkertaista, että sen kyllä osaa tehdä ilman ohjettakin, mutta tästä huolimatta ohjeet sivun luomisesta tuotetaan. Wikin käytön ohjeisiin tuotetaan myös ohjeet muista oleellisista wikin toiminnoista ja käytöstä. Wikin käytön ohjeisiin tulee myös ruutukaappausvideo, joka opastaa ympäristön käyttöön.

Wikin organisoija laatii sivun, jossa on taulukko, johon opiskelijat lisäävät oman nimimerkkinsä ja linkin liiketoimintasuunnitelmaansa sekä valitsevat opponointia varten parin ja merkitsevät taulukkoon opponointiparinsa. Tätä sivua ei siis lukita, koska opiskelijoiden pitää pystyä muokkaamaan sitä.

Wikin organisoija laatii myös sivun "NiitäNäitä", jossa lyhyt opastus siitä kuinka keskustelupalstaa käytetään. Tänne keskustelupalstalle opiskelijat voivat tehdä itsestään lyhyen esittelyn ja tutustua muihin kurssilaisiin. Myös kurssin ohjaaja lisää itsestään lyhyen kuvauksen. Jokaisella wikin sivulla on keskusteluosio. Keskusteluosio avautuu klikkaamalla discussion välilehteä. Uusi viesti kirjoitetaan valitsemalla +New Post. Keskustelulle annetaan aihe ja kirjoitetaan viesti. Viesti lähetetään Post -painikkeella. Keskusteluosiossa kiinnostavan keskustelun saa auki klikkaamalla kiinnostavan aiheen linkkiä. Keskustelu aukeaa ja samalla sivulla on myös vastauskenttä.

Wikiin voi myös upottaa muita tiedostoja. Testasin muutamia tiedostomuotoja ja ainakin seuraavat tiedostomuodot on mahdollista upottaa wikiin: .doc, .ppt, .xls, .txt ja .pdf. Käyttäjällä tulisi olla ohjelma näiden tiedostojen avaamiseen. Kaikki wikiin upotettava materiaali esim. ristikot, testit, tehtävät tuotetaankin ensin OpenOfficella ja muutetaan tämän jälkeen .pdf-muotoon. Wikispaces wikiin pdf-tiedostojen viereen laitetaan linkki, josta käyttäjä voi ladata itselleen pdf-lukijan, jos hänellä ei tätä vielä ole. Tiedoston upotus wikiin tapahtuu siten, että valitaan ensin sivun kohdalla Edit ja tämän jälkeen valitaan WYSIWYG-editorista File. Avautuu ikkuna, josta valitaan +Upload Files ja etsitään ladattava tiedosto. Kestää hetken aikaa, kun tiedosto ladataan wikiin. Kun tiedosto on ladattu wikiin se voidaan upottaa wikiin klikkaamalla Insert files tiedostolistauksesta kyseistä tiedostoa. Linkin lisääminen wikiin tapahtuu siten, että valitaan WYSIWYG-editorista Link. Avautuu ikkuna, jossa valitaan onko linkki wikin sisäinen, ulkoinen vai kenties sivun sisäinen ankkuri. Ulkoisen linkin kyseessä ollessa, syötetään kuvaava linkin nimi ja linkin osoite. Jos halutaan, että linkki aukeaa uuteen ikkunaan, niin tällöin ruksitetaan kohta New Window. Kun halutut linkin tiedot on syötetty painetaan Add Link. Wikin sisäisen linkin kysessä ollessa, syötetään kuvaava linkin nimi ja wiki jossa sivu on sekä valitaan wikin sivu, johon halutaan linkittää. Jos halutaan, että linkki aukeaa uuteen ikkunaan, niin ruksitetaan taas kohta New Window. Kun halutut tiedot on syötetty painetaan Add Link. Jos linkki halutaan sivun sisäiseen ankkuriin, niin tällöin pitää ensin luoda ankkuri. Tämä tapahtuu linkkien lisäys ikkunan välilehdeltä Anchor. Täällä syötetään Anchor Name. Linkki tähän ankkuriin lisätään Wiki Link välilehdellä. Syötetään kuvaava nimi, valitaan wiki ja wikin sivu, jolla ankkuri on ja klikataan linkkiä Link to anchor?, jolloin avautuu kenttä, johon voi syöttää ankkurin nimen. Linkki sivulle lisätään taas painamalla Add Link -painiketta. Wikin ulkopuolella osoittavat linkit asetetaan aukeamaan uuteen ikkunaan. Lähdemateriaaliin viitataan numerolla, joka merkitään tekstiin hakasulkeisiin [1]. Tästä tehdään ankkurin avulla linkki varsinaiseen lähdeluetteloon, joka on materiaalin lopussa. Ankkureita hyödynnetään myös sivuilla, joille tulee paljon tekstiä.

Materiaalissa olevat videot tulevat joko linkityksinä Ylen opettaja.tv:stä tai ne on Wink -ohjelmalla tehtyjä ruutukaappausvideoita. Ylen opettaja.tv sivustolla on videoita varten toistin ja niiden katselu onnistuu selaimessa, joten niiden katselua varten ei tarvitse asentaa mitään ohjelmaa. Ruutukaappausvideot ovat flash -muodossa (.swf) ja nämä flash -tiedostot ja Wink -ohjelman muodostamat html -tiedosto siirretään ensin verkkoon, tässä tapauksessa yliopiston sivutilaan ja tähän sivuun lisätään linkki Wikispaces wikiin.  Wink -ohjelman muodostamalla html -sivulle tulee toistin videota varten. Flash -videot olisi voinut upottaa myös suoraan Wikispaces wikiin, mutta niiden kuvanlaatu kärsi melkoisesti, joten päätin tehdä näin. Yliopiston sivutilaan rakennettiin oma hakemisto harjoitustyötä varten ja videot ja html-tiedostot siirretiin sinne.

Kuvat .jpg, .gif ja .png avautuvat ja näkyvät suoraan wikin sivuilla. Joitakin malleja/kaavioita tulee materiaaliin kuvina esim. kuva "Liikeidean dynaaminen malli". Tämä siis näkyy wikin sivulla tekstimateriaalin ohessa. Nämä mallit/kaaviot toteutetaan ensin OpenOfficen esitysgrafiikkaohjelmalla ja kopioidaan sieltä gimp-kuvankäsittelyohjelmaan, jossa kuvan kokoa tarvittaessa muutetaan ja lopuksi tallennetaan .gif tai .jpg muotoon.

Huom! Versio 2. Myöhemmässä kehittelyssä kuvia tulee ehkä lisää. Versiossa 1. on toistaiseksi vain tuo kuvio liikeidean dynaaminen malli. Versioon 2. löysin markkinointiin muutaman kuvion. En ole toistaiseksi keksinyt muita kuvia, jotka tukisivat oppimista. Ylimääräisiä täytekuvia pyrin välttämään. Muutaman kuvan (ilmaisia ClipArt -kuvia) aion kuitenkin versioon 2. lisätä piristeeksi.

Wikin versiohistorian ansiosta on aina mahdollisuus palauttaa materiaalista jokin vanhempi versio, esim. jos vahingossa tulee muuttaneeksi sivujen sisältöä. Jos vahingossa poistaa sivun kokonaan, niin wikin organisoijan on mahdollista palauttaa se 30 päivän ajan, mutta tämän jälkeen sivu on sitten lopullisesti menetetty. Materiaaleista kannattaakin pitää varmuuskopiota. Myös opiskelijoita tulee ohjeistaa pitämään itsellään tallessa toista versiota harjoitustyöstään.

Kurssimateriaali tuotetaan ensin muotoiluineen OpenOfficen tekstinkäsittelyohjelmalla ja tämän jälkeen se siirretään wikiin. OpenOfficella luodut materiaalit säilytetään tallessa muistitikulla sekä wikin organisoijan tietokoneen verkko- ja/tai kiintolevyllä. Näin kurssimateriaali on  siirrettävissä ja hyödynnettävissä myös wikin ulkopuolella. Wikistä materiaalin saa tarvittaessa printattua, tallennettua pdf-muotoon ja otettua copy/pastella muotoiluineen esim. OpenOfficen tekstinkäsittelyohjelmaan. Copy/paste tekstinkäsittelyohjelmaan ja tallennus muistitikulle ja verkko- ja/tai kiintolevylle toteutetaan aina, kun tehdään muutoksia wikin sivun kurssimateriaaliin wikissä. Näin tallessa pysyy varmuuskopio materiaalista ja jos Wikispaces palvelu esimerkiksi lakkaa toimimasta, niin materiaalit on helppo siirtää johonkin toiseen palveluun. Kun kurssimateriaali tuotetaan OpenOfficen tekstinkäsittelyohjelmalla voidaan myös hyödyntää kielentarkistusta ja vähentää näin tekstissä esiintyviä kirjoitusvirheitä. 

Wikispaces wikiin ei itse pysty rakentamaan hakemistorakennetta eri tiedostoja varten vaan kaikki ladatut tiedostot menevät Files "kansioon". Files sivulla näytetään ladattujen tiedostojen nimi, tyyppi, kuka tiedoston on ladannut sekä latauspäivämäärä. Tiedostot saa järjestettyä nimen mukaan joko laskevassa tai nousevassa järjestyksessä. Kuka vain wikin käyttäjä voi ladata tiedostoja, mutta vain organisoija pystyy nimeämään tiedostoja uudestaan sekä poistamaan tiedostoja Files sivulla. Kun tiedostoja alkaa olla paljon, saattaa niiden hallinnan kanssa tulla ongelmia. Tiedostot tuleekin nimetä mahdollisimman selkeästi eli mieluummin kaavioliikeideandynaaminenmalli.gif kuin kaavio1.gif tai 1.gif.

Wikin sivut näkee kohdasta Pages. Sivulla näytetään sivujen nimet, kuka sivua on viimeksi muokannut sekä muokkauspäivämäärä. Täällä sivuja voi ohjata ja nimetä uudestaan, lukita tai vapauttaa lukituksesta sekä tarvittaessa myös poistaa. Jäsenillä ei ole oikeutta nimetä tai ohjata sivuja uudestaan, ei myöskään poistaa sivuja. Vain organisoija voi nimetä ja ohjata sivut uudestaan sekä poistaa sivuja. Sivut näytetään nimen mukaan joko laskevassa tai nousevassa järjestyksessä. Jos sivuja alkaa olla paljon, saattaa niiden hallinnan kanssa tulla ongelmia, joten myös sivut tulee nimetä mahdollisimman selkeästi.

Wikin navigointi tulee automaattisesti upotuksena kaikista wikin sivuista. Navigointi kannattaa kuitenkin rakentaa itse valitsemalla edit navigation ja poistamalla muokattavalta sivulta automaattinen widget upotus ja lisäämällä itse linkit WYSIWYG-editorin avulla haluttuihin sivuihin. Näille linkeille tietysti mahdollisimman kuvaavat nimet. Kun navigointi rakennetaan itse, saadaan linkit haluttuun järjestykseen ja muotoon. Ilman rakentelua, navigointi olisi vain lista kaikista wikin sivuista. Kaikkien sivujen ei tarvitse näkyä navigoinnissa.

Ulkoasu

Suunnittelussa ja toteutuksessa käytössä on korkea resoluutio (1280x800) ja miljoonat värit.

Wikispaces wikin Manage wikin Look and Feel sivun alta avautuvan sivun Themes and Colors kohdasta teemaksi valitaan GlassLeft. Samalla valitaan myös teemaan liittyvät värit Header/Footer Text #ffffff, Menu #9ebddc, Header/Footer #548ec4, Links #27496a.

Manage wikin Look and Feel sivun kohdasta Logo ladataan wikin vasempaan yläreunaan tuleva kurssin logo. Logo rakennetaan itse seuraavasti: Logoon kuvaksi valitaan classroomclipart.com sivustolta ClipaArt -kuva nimeltä money.jpg. Varsinainen logo kootaan Gimp-kuvankäsittelyohjelmalla. Logon koko on 157x110 pikseliä. Tämä on leveydeltään sama kuin wikin menu:n leveys. Korkeudeltaan se ei ole liian korkea ja näin header osasta ei tule liian massiivista muuhun sivun sisältöön nähden. Logon taustaväriksi tulee sama kuin menun väri eli #9ebddc. Kuvaa money.jpg skaalataan sopivaksi logon kokoon Gimp-kuvankäsittelyn skaalaustyökalulla ja kuvan viereen asetetaan teksti tekstityökalulla. Tekstin Fontti Sans, väri valkoinen ja koko 12 px. Tekstiksi "Aloittavan yrityksen suunnittelu". Tallennetaan valmis logo nimellä logo.jpg.

Twitter

Ajankohtaista tiedottamista varten rekisteröidään Twitter -palveluun tili (http://twitter.com/verkkoharkka).

Muokataan Twitterin ulkoasua siten, että lisätään sama logo kuin kurssin wikissä. Logon saa ladattua Twitteriin valitsemalla Settings-Design-Change background image. Twitter hyväksyy .gif, .jpg ja .png muotoiset kuvat. Twitterin taustaväriksi muutetaan sama kuin wikin menun väri eli #9ebddc. Taustaväri muutetaan valitsemalla Settings-Design-Change design colors ja background. Jätetään muut värit oletuksen mukaisiksi ja tallennetaan muutokset.

Twitterin RSS-syöte saadaan upotettua Wikispaces wikiin. Valitaan Wikispaces wikissä Edit sen sivun kohdalla, jolle RSS-syöte halutaan upottaa. Wikispaces wikin sivu aukeaa muokkaustilassa. Muokkaaminen tapahtuu WYSIWYG-editorin avulla. Editorista valitaan Widget ja edelleen RSS Feed. Avautuu lomake, johon syötetään haluttu RSS-syötteen osoite. Lisäksi voi myös tehdä muita valintoja, kuten esim. kuinka monta syötettä näytetään yms. RSS-syötteen osoitteen saa Twitteristä menemällä omaan Twitteriinsä (ei tarvitse olla kirjautuneena) ja oikeasta alareunasta löytyy kohta RSS feed of "verkkoharkka's" tweet. Klikkaamalla linkkiä pääsee RSS-syötteeseen ja samalla voi kopioida osoiteriviltä RSS-syötteen osoiteen.

HUOM! RSS-syöte Twitteristä Wikispaces wikiin tulee melko pitkällä viiveellä.

Ruutukaappausvideot

Materiaaliin tulee myös muutamia ruutukaappausvideoita esim. opastusta wikin käyttöön sekä osioon Johdanto lyhyt video yrityksen perustamisen vaiheista. Videot tuotetaan Wink -ohjelmalla

Opastus wikin käyttöön videota varten otetaan ruutukaappauksia wikin käytöstä ja videoon upotetaan selventäviä tekstikenttiä. Yrityksen perustamisen vaiheet videota varten otetaan mm. valokuvia ja käsitellään ne Gimp -kuvankäsittelyohjelmalla ja tämän jälkeen kootaan esitys OpenOfficen esitysgrafiikkaohjelmaan, josta lopulta tehdään ruutukaappausvideo ja siihen upotetaan tarvittaessa selventäviä tekstikenttiä.

Ruutukaappausvideot muutetaan ja tallennetaan flash -muotoon (.swf). Tämä flash -tiedosto sekä Wink -ohjelman muodostama html -tiedosto siirretään verkkoon ja linkitetään Wikispaces wikiin.

Opastus wikin käyttöön:


(Storyboard isompana)

HUOM! Lopullinen ratkaisu poikkeaa hieman tästä suunnitellusta, koska suunnitelmassani oli pieni epäloogisuus. Ensin tietysti luodaan itselle sivutila harjoitustyötä varten ja vasta tämän jälkeen linkitetään se harjoitustyöt osion taulukkoon. Lisäksi tekstit saattavat olla hieman eri tavalla lopullisessa ratkaisussa.

Tarkempi selostus:

Videon alkuun kuva, jossa tervetulotoivotus sekä kuva vastuuopettajasta ja tämän sähköpostiosoite. Viereen teksti "Näin käytät wikiä" ja alle nuoli, josta pääsee varsinaiseen esittelyyn.

Demotaan wikiin kirjautuminen . Selaimen osoiteriville on kirjoitettu http://verkkoharkka.wikispaces.com ja selvennykseksi tekstikenttä "Kirjoita selaimesi osoiteriville kurssin wikin osoite http://verkkoharkka.wikispaces.com". Seuraavaksi kuva kurssin wikistä ja selvennykseksi tekstikenttä "Kirjautuaksesi kurssin wikiin klikkaa Sign in -linkkiä". Tämän jälkeen kuva kirjautumissivusta, jossa käyttäjätunnuskenttä ja salasanakenttä täytetty ja selvennykseksi tekstikenttä "Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja klikkaa Sign in -painiketta". Seuraavaksi kuva kurssin wikistä ja selvennykseksi tekstikenttä "Kirjautuminen onnistui! Tervetuloa kurssin wikiin".

Sitten ympäristön esittelyä. Hiiri menee kurssin navigointiin ja selvennykseksi tekstikenttä "Navigoinnista löydät kaiken kurssimateriaalin, ajankohtaiset asiat sekä harjoitustöitä varten varatun tilan". Klikataan navigoinnista kohtaa Ajankohtaista. Ajankohtaista sivu aukeaa, selvennykseksi teksti "Ajankohtaista osiosta löydät kurssin ajankohtaiset tiedotteet". Klikataan navigoinnista joku kurssimateriaali. Kurssimateriaali sivu avautuu ja selvennykseksi tekstikenttä "Kurssimateriaaleissa on hyödyllistä tietoa kuhunkin osioon liittyvistä asioista, erilaisia tehtäviä sekä linkkejä muuhun hyödylliseen materiaaliin". Klikataan navigoinnista kohtaa Harjoitustyöt. Harjoitustyöt sivu aukeaa ja selvennykseksi tekstikenttä "Harjoitustyöt sivulle lisäät oman nimimerkkisi, linkin harjoitustyöhösi sekä valitset opponointia varten parin". Demotaan vielä kuinka oma harjoitustyö linkitetään sivulle.

Siirrytään sitten oleellisten toimintojen demoamiseen. Demotaan uuden sivun luominen ja WYSIWYG-editorin käyttö. Teksti "Luo itsellesi uusi sivu harjoitustyösi rakentelua tai linkittämistä varten". Viedään hiiri New Page linkn kohdalle ja selvennykseksi teksti "Valitse vasemmalta toiminnoista New Page" Aukeaa sivu uuden sivun luomista varten ja selvennykseksi teksti "Anna sivulle nimi ja paina create -painiketta". Uusi sivu aukeaa ja selvennykseksi teksti "Uusi sivu aukeaa muokkaustilassa". Demotaan mitä sivulla voi tehdä ja selvennykseksi teksti "Voit kirjoittaa sivulle tekstiä. Tekstin ja sivun muokkaaminen onnistuu editorin avulla." Viedään hiiri Save -painikkeen kohdalle ja selvennykseksi teksti "Muista tallentaa sivusi Save -painikkeella". Viedään hiiri Edit laatikon kohdalle ja selvennykseksi teksti "Pääset takaisin muokkaamaan sivuasi klikkaamalla Edit."

Viedään hiiri Discussion kohdan viereen ja selvennykseksi teksti "Jokaisella wikin sivulla on keskusteluosio". Keskustelu osio avautuu ja selvennykseksi teksti "Kun haluat kirjoittaa keskusteluun uuden viestin valitse +New Post". Viestin kirjoitustila aukeaa ja selvennykseksi teksti "Anna keskustelulle aihe (Subject) ja Itse viesti (Message) ja lähetä viestisi Post -painikkeella". Viedään hiiri kiinnostavan keskustelun kohdalle ja selvennykseksi teksti "Voit lukea viestejä klikkaamalla kiinnostavan aiheen linkkiä". Kiinnostava keskustelu aukeaa ja selvennykseksi teksti  "Voit lukea keskusteluun liittyvät viestit ja halutessasi antaa oman vastauksesi kohtaan Reply ja lähettää viestisi Post -painikkeella"

Viedään hiiri oikean yläkulman kirjekuoren päälle selvennykseksi teksti "Wikin sähköpostiin pääset, kun klikkaat oikeasta yläkulmasta kirjekuorta". Wikin sähköposti avautuu selvennykseksi teksti "Oma wiki sähköpostisi. Täältä näet sinulle saapuneet viestit ja voit lähettää viestejä muille wikin käyttäjille." Viedään hiiri +Compose Mail -painikkeen kohdalle ja selvennykseksi teksti "Uuden viestin voit lähettää valitsemalla +Compose Mail". Uusi viesti avautuu kirjoitustilassa ja selvennykseksi teksti "Lisää To -kenttään sen wikikäyttäjän käyttäjätunnus, jolle haluat viestisi osoittaa. Subject kenttään viestin aihe ja Message kenttään viesti". Viedään hiiri Send -painikkeen viereen ja selvennykeksi teksti "Viestin lähetys Send -painikkeella". Viedään hiiri saapuneiden viestejen kohtaan "Voit lukea viestin klikkaamalla viestin linkkiä". Viesti avautuu ja selvennykseksi teksti "Voit antaa viestiin vastauksesi kohtaan Reply ja lähettää sen Reply -painikkeella". Viedään hiiri oikean yläkulman kirjekuoren viereen ja selvennykseksi teksti "Oikean yläkulman kirjekuoresta näet milloin olet saanut uusia viestejä". Viedään hiiri oikean yläreunan My Wikis viereen ja selvennykseksi teksti "Takaisin kurssin wikiin pääset klikkaamalla oikeasta yläreunasta My Wikis ja valitsemalla kurssin wikin". Demotaan vielä kuinka kurssin wikiin pääsee.

Yrityksen perustamisen vaiheet: 

Tarkempi selostus:

Päähenkilönä yrittäjäksi aikova Tomi ja yrityksen perustamisen vaiheet. Päähenkilöstä otetaan valokuvia, jotka käsitellään kuvankäsittleyohjelmalla. OpenOfficen esitysgrafiikkaohjelmalla muodostetaan esitys, jossa päähenkilön kuvia, mahdollisesti taustakuvia sekä kaaviokuva yrityksen perustamisen vaiheista. Näistä koostetaan Wink -ohjelmalla ruutukaappausvideo, joka linkitetään Wikispaces wikiin.

Avomieheni on suostunut tämän videon päähenkilöksi. Hän antaa suostumuksensa, että hänen kuviaan voi käyttää tässä videossa. Oikean ihmisen kuvat tuovat ehkä enemmän "uskottavuutta" tähän videoon kuin se, että videossa päähenkilönä seikkailisi jokin ClipArt hahmo. Mukana on myös ripaus huumoria. Se on "tavaramerkkini". Huumorin kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen.

Ensimmäisessä kuvassa otsikko Yrityksen perustamisen vaiheet.

Seuraavassa kuvassa päähenkilömme Tomi ja teksti "Tässä on Tomi, tuleva yrittäjä".

Seuraavassa kuvassa päähenkilömme Tomi ja teksti "Tomilla on hyvä yritysidea. Hän aikoo perustaa liikkuvan pitopalvelun".

Seuraavassa kuvassa päähenkilömme Tomi ja teksti "Tomilla vain on ongelma. Hän ei tiedä yrityksen perustamisesta mitään. Kerrataanpa siis yrityksen perustamisen vaiheet yhdessä".

Seuraavassa kuvassa kaavio yrityksen perustamisen vaiheista.

Selostetaan lyhyesti kaavion kaikki vaiheet alustava liiketoimintasuunnitelma, rahoituksen järjestäminen, yritysmuodon valinta, perustamisasiakirjat ja perustamisilmoitukset, yritystoiminnan luvanvaraisuuden selvittäminen, vakuutusten, kirjanpidon ja markkinoinnin järjestäminen.

Seuraavassa kuvassa päähenkilömme Tomi ja teksti "Nyt Tomikin tietää ja matka kohti yrittäjyyttä voi alkaa".

Lähteet

Tamminen, J., mtv3.fi, 2008, Miten värit vaikutavat persoonaamme ja mielialaamme?, [Online], [Viitattu 13.2.2010]. Saatavissa: http://www.mtv3.fi/helmi/hyvinvointi/artikkeli.shtml/449307

 • No labels

3 Comments

 1. Mielestäni ihan toimiva suunnitelma. Navigointipalstassa muuttaisin ehkä "Käytön ohje"-kohdan kuvaavammaksi; kyseessä lienee "Wikin käyttöohje" (vai onko?). Yläpalkin navigointi jakaa isomman teeman hyvin pienempiin osiin eikä tietoa etsiessäkään mennä vielä montaa tasoa; muistisääntönä 5-7 "kliksuttelua" sisällössä, niin muistaa vielä mistä tuli.

 2. Pitäisikö täällä vielä olla jotakin lisää? Olenko unohtanut jotakin? Alkaa näet omat ajatukset jo loppua. Kovasti jo tekisi mieli lähteä toteuttamaan (tongue) .

  1. Hot Potatoesin ristikot voi korvata esim. luenollakin esitellyn EcllipceCrossWordin ristikoilla. Ne saa tiedostona ja voi siten linkittää wikiin. Ristikoista saa helposti pienellä html-koodin puukotuiksella kokonaan suomenkielisiäkin. Ecllipcen ristikot antavat vinkkejä sekä tarkistavat vastaukset, joten toimivat siten samalla tavoin kuin HP-ristikot.

   Hyviä videoideoita :)

   Mielestäni todella hyvä suunnitelma, joten nyt sitten vain toteuttamaan koko hoito. Jään mielenkiinnolla odottamaan valmista :)