Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mikä on wiki?

Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata, usein ilman sivustolle kirjautumista. Vuorovaikutteisuus ja muutosten tekemisen yksinkertaisuus tekevät wikistä tehokkaan yhteisöllisen kirjoittamisen työkalun. Termillä wiki voidaan myös viitata yhteistyöohjelmistoihin, jotka helpottavat wiki-verkkosivustojen käyttöä.

Nimi johtuu havaijin kielen sanoista "wiki wiki", joka tarkoittaa nopeaa. Sivujen sisällön luomisen ja muuttamisen nopeus ja välikäsien puuttuminen ovatkin wikitekniikan tärkeimmät ominaisuudet. Sisällön toimitustyö tapahtuu wikissä vasta muutosten julkaisemisen jälkeen.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wiki

Hiljainen tieto! -wiki

Ajatus tästä wikistä on syntynyt tarpeesta kehittää ja tehostaa toimintaa ja työskentelyä Jyväskylän yliopistossa. Monissa yksiköissä ja monilla henkilöillä on hallussaan hiljaista tietoa, joka olisi varsin arvokasta myös muille työyhteisön jäsenille ajan ja resurssien säästämiseksi. Tätä tietoa varten on perustettu tämä Hiljainen tieto! -wiki.

Wikin koostaminen on alkanut opintoasioihin liittyvien käytäntöjen keräämisellä.

Wikin kuvituksen on tuottanut Anssi Rajaniemi .

Riikka Vilminko-Heikkinen Tampereen yliopistosta on tehnyt Pro gradu -työnsä hiljaisen tiedon keräämisestä wikiin. Työssä todetaan mm. että "Tiedon jakamista pitäisi korostaa osana kaikkien työtehtäviä".
Wikin käyttö hiljaisen tiedon jakamisessa (pdf)

Wikissä liikkuminen

Vasemmassa navigoinnissa näet listan yläotsikoista ja niiden alakategorioista, minkä mukaan käytäntöjä lajitellaan. Alakategorioiden alla saattaa olla piilossa vielä tarkempi jaottelu, jos se on ollut tarpeellista. Kategoroiden alla olevat sivurakenteet ovat näkösällä jokaisen kategorian etusivulla.

Käytäntöjä voit etsiä myös hakukoneen avulla. Etusivun hakukone hakee etsittävää sanaa koko Hiljaisen tiedon wikistä.

Etusivun avainsanapilvestä voit etsiä käytäntöjä sen mukaan, mihin asiaan etsimäsi käytäntö liittyy. Mitä suuremmalla avainsana on kirjoitettu, sitä useampia siihen liittyviä käytänteitä on wikiin kirjattu.

Apua wikin käyttöön

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Hiljainen tieto! -wikin sisällöstä sähköpostitse osoitteeseen henkkoul@adm.jyu.fi tai täyttämällä palautelomakkeen.

Confluence-wikin teknisestä tuesta vastaa Tietohallintokeskus osoitteessa wiki-support@jyu.fi

Wikin käyttöä voit harjoitella vapaasti Hiekkalaatikko-työtilassa. Lisätietoa Confluence-wikin käyttämisestä löytyy Confluence-infosta ja Wiki-kurssin työtilasta. Voit myös ilmoittautua Tietohallintokeskuksen järjestämille wiki-kursseille.